Sunday, July 1, 2012

wat is sluitertijd en wat kan je ermee

Diafragma en sluitertijd zijn bekende benamingen in de wereld van fotografie.
In deze post een korte uitleg over sluitertijd en twee voorbeelden. Ik ben redelijk wat van plan m.b.t. lange sluitertijd maar die foto's volgen nog!

De sluitertijd of belichtingstijd van een fototoestel is de tijd dat de sluiter open staat. Als de sluiter lang open staat dan komt er meer licht binnen en met een kortere tijd bereik je het tegengestelde effect.
Een gevolg van een langere sluitertijd is dat beweging mooier is vast te leggen van bijvoorbeeld stromend water.
Op onderstaande foto is bijvoorbeeld goed zichtbaar hoe het water "vaag" is geworden maar de beweging wel goed zichtbaar is.
Stroming @ Ardennen 2012
Bij het nemen van een normale foto is een snellere sluitertijd altijd beter om een scherpere foto te krijgen en het voorkomen van beweging-onscherpte.
Het nemen van een foto geeft zo bijvoorbeeld soms ongewenst dit effect omdat de sluiter dan lang open moet staan om voldoende licht binnen te krijgen.
Bij vuurwerk geeft dit in sommige gevallen trouwens nog een goed effect ook.
Hieronder een foto met wel voldoende licht maar ook weer bewust een iets langere sluitertijd aangezien de beweging op zich ook al snel ging.
Fire @ Ardennen 2012
Ik heb nog veel op het to-do-lijstje staan wat betreft testen met sluitertijd en die foto's zullen dan zeker ook nog volgen. Hieronder nog een foto die uiteindelijk heel onscherp is geworden vanwege het niet gebruiken van een statief. In vele gevallen is een statief noodzakelijk (of geen alcohol drinken ;) )
Nieuwjaar 2012 @ Hulst
Het instellen van de sluitertijd is niet bij ieder fototoestel mogelijk maar met de huidige toestellen is de optie meestal wel al aanwezig. Het toestel dat ik gebruik is een Canon Eos 1000D. Deze gaat alweer wat jaartjes mee maar voldoet nog prima.

Update 4-4-2013

Ondertussen heb ik al enkele leuke testen gedaan met light graffiti in deze en deze post.
Bij light graffiti maak je ook gebruik van een lange sluitertijd (long exposure time) waarbij de mogelijkheden bijna eindeloos zijn.