Saturday, April 20, 2013

Het effect van een polarisatiefilter

In de wereld van fotografie is er een enorm aanbod aan toestellen lenzen en accesoires. Om bepaalde effecten te bereiken is het gebruik van een filter op je lens makkelijk een ook de prijs van aanschaf valt ook meestal nog mee. Een UV-filter word ook veel gebruikt ter bescherming van de lens. Je kunt namelijk beter naar de winkel om een nieuw filter i.p.v. een nieuwe lens :). Tegenwoordig kan men in de software ook de effecten soms achteraf nog toevoegen maar dat geeft toch niet altijd hetzelfde effect.

Het filter dat al enkele keren heb gebruikt en hier wil bespreken is het polarisatiefilter.
Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat bijv. rood roder word en dat contrasten duidelijker worden. Dit is meestal duidelijk te zien in de lucht waarbij het contrast van de wolken en de lucht dynamischer word. Wat je op onderstaande foto’s kan zien. De mate van het effect kun je instellen door het filter te draaien. Hoe verder je het filter draait des te duidelijker word het effect van het polarisatiefilter.
Filter niet in gebruik => veel reflecties waardoor de kleur minder wordt.
Met polarisatiefilter, spreekt voor zich.
Nog een voordeel van het polarisatiefilter is dat je reflecties van ramen en water kan verwijderen. Zo kun je dus m.b.v. het filter meer onder water zien dan met het blote oog. Zo kun je vissen zien die je anders niet of nauwelijks zou zien en hetzelfde geld ook voor ramen. Hierbij is het aan de fotograaf of je het wel of niet wil gebruiken aangezien sommige foto’s mooier zijn als de reflectie (of een deel ervan) behouden blijft.
Zonder filter
Met filter maar door de lijn van de motorkap is het effect maar voor een deel zichtbaar.

Zonder filter
Met filter. Bij deze foto is het effect best zichtbaar in de voorruit (stoelen zijn nu zichtbaar)
De werking van het polarisatiefilter is het best als de lens 90graden t.o.v. de zon gedraaid houd. Als je recht in de zon of met de zon in je rug fotografeert dan heeft het filter geen nut. Als je hiermee rekening houd dan heb je op een zonnige dag veel plezier aan het filter.

Ik ga binnenkort nog een test doen met het filter maar dan vooral met etalageruiten. 

4 comments:

  1. Love these reflections... using a polarizing filter?? very nice and especially like the one with the reflected clouds! Nice work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A polarization filter is good hardware. I need to practice some more with it. Thanks Jeanne

      Delete