Saturday, October 24, 2015

Uganda october 2015 part I

Koffers afstoffen was niet nodig maar inpakken wel :). Mijn 3e reis naar Uganda kan beginnen en start altijd met het moeilijkste deel: afscheid nemen van het thuisfront. Het is niet leuk en dat zal het hopelijk ook nooit worden.
De vlucht was prima en de filmkeuze viel deze keer op TED 2. Voor iedereen die van flauwe humor houd: kijken! Bij aankomst de auto in richting het hotel in Kampala en daarbij een goed weerzien met onze chauffeur.

Zondag heb ik ook echt gebruikt als een zondag. 's morgens wat slaap inhalen aangezien de nachtrust werd ingekort door een feestje verderop met vooral lage tonen :). Daarna het shoppingcenter in voor wat voorraad in te slaan en alle elektronica voorzien van verbinding met het internet. Ik krijg regelmatig trouwens de vraag waar ik woon en daarop kun je beter "Van Persie" op antwoorden dan "The Netherlands". Over de voorrondes van het EK ben ik bewust niet begonnen om het gesprek toch enigszins positief te houden.

De dag afsluiten doe ik met Indisch eten en daarna het verwelkomen van mijn collega hetgeen we verzegelen met een Nile Special.

Maandag 19-10-2015

De lange rit van Kampala naar Lira duurt vanwege technische problemen een uur langer en dus 7u. Het is een lange zit maar het is zeker geen straf met dank aan de mooie natuur.
Die linkse wil ik graag in actie zien
Onderweg bespreken we zover mogelijk de komende werkzaamheden waarbij ik de haast en spoed van Europa probeer te blokkeren. Het valt niet altijd mee maar het lukt me steeds vaker :). Heb er weer zin en ik zal niet haasten...beloofd ;). (check mijn Blog 2014 voor de verdere uitleg).

Bij aankomst blijkt dat onze reservering weinig nut had, want het hotel zat vol dus terug de auto in naar hotel Margerita. Hier heb ik tijdens mijn eerste verblijf ook geslapen en dat beviel goed.

Dinsdag 20-10-2015

De harde matras ligt eigenlijk nog best lekker, op naar het ontbijt: bananas! Het fruit dat je hier krijgt is geweldig en ook veilig om te eten gezien de schil die er rond zit.

Na kort overleg ga ik naar Nakata waar de installatie gevoed wordt door zonnepanelen. Er zijn 4 lekkages in het leidingwerk waarbij we de reparatie ervan bekijken met tips en uitleg om deze te voorkomen. Een bijennest duwde ons uiteindelijk terug naar de ingang: nabespreking en terug naar Lira.

Woensdag 21-10-2015

De nachtrust werd ingekort omdat ze rond half 6 besloten om op metalen platen te slaan zodat ze de buurt konden wekken. Dit is ze zeker ook gelukt wat dan weer een normale wekker overbodig maakt.
een pellingfout
Uitchecken en na een uur rijden komen we aan in Kamdini waar we namens VEI gereedschap geven aan de lokale operators. De dankbaarheid is groot en het werk wat we vorige keer hier hebben gedaan is zelfs geoptimaliseerd => hier doe je het voor.

Terug de auto in en na 1,5u arriveren we in Pakwach. De installatie onttrekt hier water uit de Nijl en zuivert het met zandfilters. Na wat technisch advies, geven van gereedschapskist geven we aan hoe ze meer m3's per dag kunnen produceren zodra ze aangesloten zijn op het stroomnet. Momenteel moeten ze het doen met een generator wat hun veel geld kost en indirect ook water.

huis gebouwd op containers
Binnenkort word hier de installatie aangesloten op het stroomnet wat in vele dorpen nu gebeurt of onlangs al is uitgevoerd. Het is mooi om de progressie hier te zien en daarna mee te helpen.

Na nog eens 2u rijden komen we aan in Arua voor overnachting.

Donderdag 22-10-2015

De beeldbuis op de slaapkamer werkte niet mee voor een avondje champignons league dus straks maar de samenvatting lezen. De menselijke wekker uit Lira heeft hier geen volgelingen dus mijn nachtrust is perfect.
 
Aangezien Uganda 8 keer groter is dan Nederland moeten we veel kilometers afleggen en tijdens deze 3 weken zitten we ruim 50u in de auto wat nodig is om in alle dorpjes te komen.

Na wat moeite kreeg ik ze enigszins in pose :)
In Dokolo werd al snel duidelijk dat het niveau van de operators best hoog ligt. Zoals gewoonlijk ga ik hier geen details vermelden over het werk maar het voelt goed om dit te zien. Het is wat mij betreft een voorbeeld voor de andere dorpen waarbij we de foto's kunnen gebruiken als motivatie voor sommige andere dorpen.
marktje in Koboko op zoek naar spullen voor indeling magazijn
Op de terugweg naar Arua speelt in de auto een cd met kerstmuziek. Voor je het weet zing je "White Christmas" mee: 1e rij cabaret. Ik zing dit zelf ook geregeld in de zomer dus voor mijn vrouw zal dit een herkenbaar scenario zijn :).
lekker gek doen voor een goede foto ;)
Vrijdag 23-10-2015

2,5u Rijden naar Moyo waar ze water uit de berg halen wat dan onder natuurlijk verval in de reservoirs terecht komt. De wandeltocht naar de bronnen zal niemand van ons snel vergeten. Op de heenweg is het goed toeven en wandelen we door gras van 2m hoog. Met de zon erop is het lekker zweten en vooral het laatste stuk is klimwerk. Bij het oversteken van een klein riviertje is een operator scherp en houd ons tegen omdat er een slang op ons pad ligt. Met een stok weet hij deze weg te werken dus "no problem".
De lagere school van Moyo bestond 50 jaar

De operator moest onderweg nog een giftige slang wegwerken en vanaf dan mocht hij ook verder voorop lopen :)

Uitzicht vanaf de heuvel

Inspectie van een waterdoorvoer

Bergop met volop zon
 Na het bekijken van de bronnen maakt de zon plaats voor een zware tropische bui. De hele terugweg naar de auto worden we netjes gespoeld en komt het water al uit onze laarzen. Iedereen lacht erom en met deze temperatuur is dat ook terecht. De elektronica heeft het gelukkig ook overleefd dus nu 2,5u drogen op de terugweg naar Arua.
Zeiknat!
 Zaterdag 24-10-2015
 
Vandaag een rit van 5u terug naar Lira waar we komende week waarschijnlijk ook blijven.
Als je onderweg met de auto stopt dan ben je binnen no-time omsingeld met verkopers. Deze vrouw bleef aandringen maar kon wel lachen toen ik de selfie startte.


 

No comments:

Post a Comment